В ГСДП обмислят изключването от партията на Герхард Шрьодер

  • 14 юли 2022 18:40

  • 875
  • 3
В ГСДП обмислят изключването от партията на Герхард Шрьодер
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Местни структури на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководена от сегашния германски канцлер Олаф Шолц, обмислят изключването от партията на бившия канцлер Герхард Шрьодер, предаде БТА, позовавайки се на АП. 

Дългогодишната обвързаност на Шрьодер с руския енергиен сектор, както и отказът му да се дистанцира изцяло от президента на Русия Владимир Путин след нахлуването на руските сили в Украйна, поставят под въпрос положението му в ГСДП. Арбитражна комисия от структурите на социалдемократите в Хановер, където живее Шрьодер, разглежда 17 заявления от партийни членове, с които те настояват той да бъде изключен от партията. Незабавно решение по въпроса с членството на бившия канцлер в ГСДП обаче не се очаква - в Германия изключването на партиен член е сложен процес, отбелязва Асошиейтед прес. Шрьодер не посещава заседанията на комисията и дори не е представляван от адвокат, информира ДПА. 

Седемдесет и осем годишният Шрьодер не дава индикации, че се вслушва в призивите на висшите партийни ръководители да се оттегли доброволно от партията. Той беше канцлер в периода от 1998 до 2005 г. и лидер на социалдемократите от 1999 до 2004 г. През май руската държавна енергийна компания "Роснефт" обяви, че Шрьодер обмисля да се оттегли от борда на директорите ѝ, който председателства от 2017 г. Също така той не прие предложението да се присъедини към директорския борд в "Газпром" - предложение, което бе оповестено няколко седмици преди началото на войната в Украйна на 24 февруари. 

Европейският парламент иска санкции за бившия германски канцлер Шрьодер

Герхард Шрьодер е имал и други връзки с руския енергиен сектор - бил е председател на събранието на акционерите на "Северен поток", компанията, която управлява газовия тръбопровод "Северен поток 1", който минава под Балтийско море и председател на борда на директорите на "Северен поток 2", втори газов проект, който правителството на Олаф Шолц замрази през февруари. 

Шрьодер изглежда не е впечатлен от натиска върху него, както се вижда от интервю, което даде за вестник "Алгемайне Цайтунг", публикувано в понеделник. "Няма да се откажа от възможността да разговарям с президента Путин", заяви той, а по темата за немските доставки на оръжия в Украйна изтъкна: "Не вярвам във военно решение" на конфликта в Украйна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
875 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.07.14 | 20:04

3
Този и меркелица затриха Германия.
Анонимен

2022.07.14 | 20:02

2
Руски шпионин.

2022.07.14 | 19:45

1
А Шолц? И той е същата пyткa.

Добави коментар

Водещи новини