Хайко Маас: Русия трябва да докаже, че не е замесена в отравянето на Навални

  • 06 септември 2020 06:19

  • 844
  • 7
Хайко Маас: Русия трябва да докаже, че не е замесена в отравянето на Навални
© Gettyimages (архив)

Ако Москва не помогне за изясняването на обстоятелствата около отравянето на Алексей Навални, това ще засили съмненията, че руското правителство е замесено. Това заявява германският външен министър Хайко Маас в интервю за "Билд ам зонтаг", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Агенцията посочва, че скандалът около отравянето на противника на Кремъл поражда призиви от водещи фигури от консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел да бъде спрян газовият проект "Северен поток-2".

Самата Меркел настоява да не се прави връзка между случай с Навални и газопровода. А премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който е сред фаворитите да наследи Меркел като кандидат за канцлер от консерваторите, заяви, че Германия трябва да търси общ отговор с партньорите си от ЕС.

Руска медия: Случаят Навални трови отношенията между Русия и Запада

Нуждаем се от европейски отговор, не да вървим сами. Това позволява на Европа да изрази ясна позиция пред Русия", каза Лашет. По думите му би било добре позицията на ЕС да бъде "възможно най-сплотена".

Според ТАСС в интервюто си за неделното издание на "Билд" Хайко Маас е казал: "Не мисля, че руснаците ще ни накарат да променим отношението си към "Северен поток-2". Тези, които настояват за това, трябва да осъзнаят последствията".

Париж и Берлин: Отговорните за случая Навални трябва да бъдат открити и изправени пред съда

Руската агенция припомни, че за спиране на проекта, който ще пренася руски газ до Германия, са се обявили лидерите на партията "Съюз-90/Зелени", а от либералната Свободна демократическа партия са поискали налагането на мораториум, докато не се изяснят нещата около случая с Навални. Същото е поискал и кандидатът за поста председател на ХДС Фридрих Мерц, информира БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
844 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.09.06 | 13:32

7
Промените в руската конституция позволяват на Путин два нови мандата, при което той ще може да управлява страната чак до 2036 година. Е тогава, за какво му е на Путин да отравя когото и да било и по-точно Навални? Само да си навлича неприятности. Ясно на всички е, че това евентуално „отравяне“ е дело на западните специални служби с цел провокация. Също така, НА ВНИМАНИЕТО НА Хайко Маас“, в конституцията има регламент, който позволява на Русия да не изпълнява решенията на международните органи, когато например Конституционният съд ги обяви за противоречащи на руския основен закон.
nimportequi

2020.09.06 | 12:30

6
Путлер е психопат и убиец!
Драган

2020.09.06 | 11:30

5
Явно вече европата си е джендеро-травеститска, с управляващи втора ръка.Казах ръка та се сетих веднага за Макрон и майка мууууууу.
Шляхтиц

2020.09.06 | 09:11

2
Като си толкова умен, отворен, нагъл и безмозъчен, защо ТИ и цялата ВАША ДЖЕНДЪРИЯ не докажете, че РОССИЯ е виновна ????????? Аман от безумни политици, подобни на нашия президент, летец, летчик.

2020.09.06 | 10:12

4
поне съм спокоен,че министъра ни борисов е *класа*.

2020.09.06 | 10:10

3
germanski pederas rusia ne e zamesena no germania e zamesena bokluk vav izbivaneto na stotici evropeiski grajdani ot arabskite manafi i ubiici I tocno vie ste vinovni manafite da sa vav evropa
Ало джен

2020.09.06 | 07:33

1
Доказва се виновност, не невинност БЕ (още от Римското право) Еврогейски мозъци.....

Добави коментар

Водещи новини