Тийнейджърите от Давос протестираха заедно с Грета Тунберг

Getty Images
share

Около 50 души, сред които и шведската екоактивистка Грета Тунберг, участваха днес в протест в Давос с призив към участниците в Световния икономическия форум за повече усилия за справяне с климатичните промени, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В протеста се включиха ученици от гимназиите в Давос, които пропуснаха днешните ученици занятия, както и техни родители. Протестиращите носеха плакати с надпис "Събуди се Световен икономически форум" и "Спрете да ни лъжете" и скандираха протестни лозунги с надеждата, че бизнес лидерите и политиците ще ги чуят.

Доналд Тръмп и Грета Тунберг се захапаха в Давос

"Искаме да покажем на хората от СИФ, които искат да правят пари, че макар и да сме млади, ни е грижа за проблемите. Искаме да им покажем, че не става въпрос само за правене на пари", каза 17-годишната Мириам Алтер пред Ройтерс.

"Искахме да предприемем нещо, защото проблемът е реален", каза 17-годишната Ана Стрикер.

Грета Тунберг пък не каза нищо и дори не се присъедини към протестните песни на демонстрантите. По този начин тя искаше да остави глобалното протестно движение, инициирано от нея, само да говори за себе си, отбелязва Ройтерс.

Наред с гимназистите и техните родители имаше и екоактивисти, пристигнали от целия свят, присъединили се към движението на Тунберг. Сред тях беше Ванеса Накате, активистка от Уганда, която каза, че в протеста има участници от Бразилия, Китай, Великобритания и дори от Гренландия.

Грета Тунберг: Нищо не бе направено за климата

Водещи новини

Още новини