Делегацията, водена от либийския премиер Сарадж, е отказала да се срещне с генерал Хафтар в Берлин

gettyimages
share

Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде БТА.

Това стана ясно след изявление на правителството на премиера Фаейз Сарадж за либийската телевизия Ал Ахрар.

Сарадж и противникът му Хафтар са в Берлин за участие в международна конференция за уреждане на либийския конфликт. Хафтар води от април миналата година офанзива за превземане на Триполи, където е базирано правителството на Сарадж.

Започна конференциятя за Либия в Берлин

Според дипломатически източници, съгласуван е текстът на документа, който се очаква да бъде приет в Берлин. В него се предлага мирният процес да започне със спиране на огъня. Предвижда се оръжейно ембарго, политически процес, реформа на сектора за сигурност, икономическа реформа и ангажимент за спазване на правата на човека. Документът предлага на всички участници в срещата да се откажат от намеса във въоръжения конфликт в Либия.

По-късно днес, в края на форума в Берлин, пресконференция ще дадат германският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Водещи новини

Още новини