Световни лидери се събират в Берлин за мирната конференция за Либия

  • 19 януари 2020 08:44

  • 543
  • 3
Световни лидери се събират в Берлин за мирната конференция за Либия
© Getty Images (Архив)

Представители на над десет държави, включително и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се очаква да участват тази неделя в конференция в Берлин, целяща да се постигне мир в Либия, информират световните агенции.

За участие във форума, чийто домакин е германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

 

Генерал Хафтар е пристигнал в Берлин

 

Файез Сарадж поиска разполагането на международни сили за защита в Либия, в случай че маршал Халифа Хафтар възобнови военните действия, предаде Франс прес.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Маршал Хафтар я напусна, без да подпише.

Форумът в Берлин предизвика много противоречия заради поканите за участие. Тунис обяви, че няма да участва в международната конференция за съседна Либия, планира за днес в Берлин, защото страната получила късно покана от домакина Германия, предаде Франс прес. Гърция също изрази своето недоволство, че не е поканена миналата седмица.

Вътрешен документ на ООН сочи, че цел на конференцията е постигането на дългосрочно трайно примирие в Либия и прилагането на оръжейното ембарго.

Припомняме ви, че Либия изпадна в хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на Халифа Хафтар.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море, припомня ДПА.

 

Реджеп Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

Последвайте канала на

Novini.bg
543 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.01.19 | 15:30

3

Първо я бомбандират а после се събират за мирна конференция

първо

2020.01.19 | 10:53

1

първо им хвърлят бомби за демокрация, след 10 години се събират на конференция за мир. егаааати наглостта.

GNA teroristi

2020.01.19 | 11:49

2

ni6to nqma da izleze ot taq konderenciq samo boi sre6tu GNA

Добави коментар

Водещи новини