Симеон Сакскобургготски: Като премиер бях гръмоотвод

gettyimages
share

Когато бях премиер, бях като гръмоотвод, каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски

Той днес бе приет днес от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. След срещата Сакскобургготски заяви пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпрос за целите на неговото посещение, че ако търси нещо въобще, със скромните си сили, то е доброто на страната. Не съм партиен човек, добави той в отговор на въпрос дали е потърсил политическа подкрепа в срещите си за партия или за отделен политик в България. Днес и вчера той се срещна в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Оли Рен и с ръководителите на основните политически групи в ЕП.
Попитан за съдържанието на разговора с Шулц, Сакскобургготски отбеляза, че са коментирани теми от българската вътрешна политика, както и въпроси от европейско естество. Има различни мнения и големи и важни решения, които предстоят, изборите, които наближават, добави той по повод вътрешнополитическата част на разговора. В отговор на въпрос намира ли пропуски в сегашното българско управление, той коментира, че слабости, пропуснати шансове, има във всяка страна. Сакскобургготски отбеляза, че по времето, когато е бил премиер, се е налагало "като гръмоотвод да обира критиките, но това са нормални работи". В отговор на въпрос за решението на правителството да се откаже от проекта за АЕЦ в Белене, възобновен по време на неговото управление, Сакскобургготски заяви, че има много по-големи експерти. Като премиер считах, че беше положително за страната, гледайки за 2025 или 2030 г., да имаме още един, допълнителен реактор, посочи той. Но това е въпрос на експерти и на хората, които наистина са запознати с енергетиката, допълни бившият премиер. Попитан дали намира, че България се възползва максимално добре от членството си в ЕС, той отговори, че "максимално добре" е идеалното, но то едва ли е реално. Мисля, че това, което се прави, е това, което може. Не може да се очаква всичко, пък и всеки трябва да се потруди и да положи необходимите усилия, коментира той.
Шулц определи разговора като приятелски и отбеляза, че според Сакскобургготски ситуацията у нас е сериозна, с положителна перспектива. Било е оценено, че са били предприети строги мерки, насочени към икономическото съживяване на България.

Водещи новини

Още новини