ЕК може да съди Великобритания заради липсата на предложение на еврокомисар

Pixabay
share

Европейската комисия оценява внимателно писмото, изпратено от британските власти в отговор на настояването на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Лондон да предложи нов еврокомисар. Това съобщиха говорители на институцията.

Говорителите не отхвърлиха възможността ЕК да се обърне към Съда на ЕС заради отказа на британските власти да се съобразят с искането на Фон дер Лайен. Те уточниха, че в писмото, получено снощи, Великобритания признава задълженията си към ЕС и изразява готовност да не създава пречки пред съставянето на новата комисия.

Лондон уведоми ЕК, че няма да номинира британски еврокомисар преди изборите на 12 декември

Оценяваме много задълбочено британското становище и обмисляме внимателно следващите стъпки, заявиха говорителите. По техните думи действията на Лондон водят до невиждани досега усложнения.

Според говорителите, каквито и действия да предприеме ЕК в отговор на британския отказ, не трябва да се стига до нови затруднения при съставянето и встъпването в длъжност на следващата комисия. По техните думи целта остава новата ЕК да започне работа от 1 декември.

Европейският парламент изслушва днес новопредложените за еврокомисари от Унгария, Франция и Румъния. Очаква се оценката от изслушванията да бъде съобщена по-късно, а на 27 ноември ЕП да гласува целия състав на новата комисия.

Водещи новини

Още новини