Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК

  • 25 ноември 2019 12:26

  • 284
  • 0
 Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК
© Getty (архив)

Съветът на Европейския съюз съобщи, че одобрява повторно списъка на следващата Европейска комисия. Това е последната формална стъпка преди гласуването на новата ЕК от Европейския парламент в сряда, предаде БТА.

Съветът на ЕС се наложи да утвърди списъка за втори път заради промените, настъпили с отхвърлянето от ЕП на първоначалните кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния. В съобщението се уточнява, че вторият списък е бил представен от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е на 21 ноември.

Избират състава на новата ЕК

ЕК постави по-рано на Великобритания срок до полунощ на 22 ноември за излъчването на британски еврокомисар. Днешното съобщение потвърждава, че Фон дер Лайен е знаела предварително намерението на Лондон да не се съобрази с искането на ЕК и откритата наказателна процедура за неспазване на правото на ЕС.

Очаква се днес комисията да съобщи как ще продължи с наказателната процедура, предприета заради това, че макар да има задължение по договор да посочи свой еврокомисар, Великобритания отказва да се съобрази. Комисията не отхвърля възможността въпросът да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Урсула фон дер Лайен отстъпи пред искания на социалистите в ЕП

Последвайте канала на

БТА
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини