Емил Радев: ЕС ще засили още повече контрола по външните граници

ПП ГЕРБ
share

Контролът по външните граници на ЕС ще бъде засилен още повече, каза днес във Варна евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

По думите му една от стъпките в тази посока ще бъде свързването на отделните действащи информационни системи - Шенгенската, визовата и Евродак. Новите системи вход-изход ще направят много по-сигурни европейските граници и ще позволят по-качествено да се засичат фалшиви документи и опити да се влиза с една самоличност и да се излиза с друга, обясни Радев.

По думите му от особено значение е и фактът, че ще може да се проследяват бързо и биометричните данни на проверяваните.

Продължава и укрепването на европейската гранична и брегова охрана, чийто състав трябва да стигне до 10 000 служители, каза още Радев. Той посочи, че България и в момента прилага европейските правила, има достъп до всички данни и използва наличните информационни системи, включително Шенгенската.

Във Варна днес Емил Радев направи дарение от книги на Регионалната библиотека в крайморския град. Благотворителният му жест е по случай Деня на будителите 1 ноември.

Радев, който е посланик на библиотеките, дарява книги на варненската културна институция за седма година. Този път той бе акцентирал върху българските автори, които според него стават все по-търсени.

Водещи новини

Още новини