ДЮП е твърдо против споразумението на Джонсън за Брекзит

gettyimages
share

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) препотвърди днес на конгрес в Белфаст решимостта си да осуети споразумението за Брекзит, договорено от британския премиер Борис Джонсън, предаде БТА.

Със своите 10 депутати в Камарата на общините ултраконсервативната протестантска формация от Северна Ирландия, според която съюзът с Великобритания е жизеноважен, се превърна в ключов фактор в британската политика, като от нея зависи парламентарното мнозинство на управляващите консерватори.

Юнионистите блокираха двата варианта на споразумението, сключено от Лондон за Брекзит - първо от министър-председателката Тереза Мей, а след това и от наследника й Борис Джонсън. Малката северноирландска партия иска Великобритания да напусне ЕС със споразумение, но не и с договореното от Джонсън.

"Без промени ние няма да гласуваме споразумението на премиера", предупреди лидерката на ДЮП Арлийн Фостър. Тя се аргументира, че това споразумение е вредно за икономиката на Северна Ирландия и "би отслабило основите на тази голяма Великобритания". "Гласовете ни имат значение и ще имат значение през идните дни", подчерта Фостър.

На гласуване, насрочено за понеделник, Борис Джонсън се надява, че ще може да предизвика предсрочни избори, но за целта ще се нуждае от мнозинство от две трети. От предсрочните избори през 2017 година, след които Тереза Мей изгуби мнозинството си, ДЮП има решаващата дума за Брекзит и фактът, че партията отхвърли споразумението на Тереза Мей, доведе до оставката ѝ преди пет месеца.

Водещи новини

Още новини