Папата не успя да върне разочарованите вярващи в Ейре към църквата

Getty (архив)
share

По време на литургия в ирландския парк "Финикс" вчера папа Франциск помоли ирландците да простят на църквата. Плакатите на протеста, организиран само на шест километра оттам, в центъра на Дъблин, очевидно отхвърляха тази молба, пише в. "Гардиън".

Видимата болка, гняв и неподчинение показаха, че двудневната папска визита в Ирландия (Ейре) не е излекувала раните, предизвикани от извършеното от свещеници сексуално насилие - поне не и за хилядите участници в протеста. В проповедта си в парка "Финикс" папата поиска прошка, включително за свещеници, прикрили болезнените ситуации. Това обаче бяха прекалено слаби и прекалено закъснели мерки за събралите се в парка, посветен на ирландските борци за свобода, отбелязва в. "Гардиън", посочвайки, че протестът е организиран от активист, който също е станал жертва на насилие.

По време на последния ден от папското посещение в Ирландия архиепископ Карло Мария Вигано, бивш ватикански дипломат, известен с критичното си отношение към папа Франциск, обвини главата на Римокатолическата църква, че е знаел за твърденията за сексуално насилие, извършвано от известен американски кардинал и поиска оставката му. Писмото изглежда имаше за цел не просто да осуети усилията на папа Франциск да спечели отново вярващите в Ирландия, много от които са се отвърнали от църквата. Необоснованите обвинения и личните нападки се равняват на обявяване на война срещу бившия аржентински кардинал и ескалация на борбите между съперничещите си фракции в католическата църква, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Те спорят за посоката, в която се движи църквата при управлението на Франциск. Представители на консервативните среди, особено някои кардинали и епископи от САЩ, предупреждават, че неговият подход, наблягащ на социалните проблеми, разводнява църковната доктрина и е смъртна заплаха за бъдещето на католическата вяра.

Готовността на папата и негови съюзници да "подадат ръка" на хомосексуалните католици вбеси консерваторите. Много от тях, включително архиепископ Вигано, обвиняват хомосексуалистите за сексуалните злоупотреби. Папата от своя страна твърди, че злоупотребите са симптом на проблема, до който са довели привилегированото положение и безнаказаността на свещеници, ценящи вярващите католици по-малко от традициите на църквата, припомня в. "Ню Йорк таймс".

Водещи новини

Още новини