Подготвят поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски

  • 01 ноември 2018 15:41

  • 1079
  • 0
Подготвят поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски
© bulphoto

Поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир, ще бъде организиран през следващата година, съобщиха инициаторите, цитирани от БТА.

Маршрутът на пешеходния преход е възможно най-близък до този, по който е преминала монашеската процесия през 1469 година, когато са били пренесени мощите на светеца и върнати в Рилската обител, посочи Паскал Пиперков, един от основните организатори. Той уточни, че през последните четири години е бил инициатор на пешеходни преходи, чиято цел е била да се установи максимално автентичният маршрут.

През 2019 г. походът ще започне на 1 юли от Велико Търново, ще премине през 19 общини и пет административни области и епархии. Първият етап е до Никопол - едно от сигурните места, откъдето е минавала процесията преди пет века и половина, според данните на житиеписеца Владислав Граматик. Следващите отсечки са до Враца, Черепиш, София и на 31 юли походът трябва да приключи в Рилския манастир.

В предварителното проучване на маршрута е установено, че той минава покрай много населени места с църкви, чийто патрон е Св. Иван Рилски, както и край манастири - част от които са запазени и до днес, а други - потънали в забрава, отбеляза Пиперков. Той уточни, че разстоянието, което поклонниците трябва да извървят, е 550 километра, което го превръща в най-дългата църковна лития, тъй като участниците ще носят хоругви, икони и ще отправят молитви. В чест на годишнината е организиран и национален конкурс "Светият път - 550 години от връщане на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир", съобщи Евгени Коев от организационната група.

Конкурсът няма възрастово ограничение и е за есе, фотография и идея за символ на светия път. С одобрения от журито символ ще бъде маркиран маршрутът. Идеята е да се постави началото на един български поклоннически маршрут, който ще остане за поколенията, защото Св. Иван Рилски е българският покровител и патрон на българските будители, които честваме на 1 ноември, посочват организаторите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини