Папата лиши от сан свещеник за сексуални посегателства над момчета

  • 28 септември 2018 18:43

  • 745
  • 0
Папата лиши от сан свещеник за сексуални посегателства над момчета
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март лиши от свещенически сан отец Фернандо Карадима - 88-годишния свещеник, оказал се в центъра на огромния скандал за сексуални посегателства в Чили, съобщи днес Светият престол.

При извършеното от Ватикана разследване през 2011 г. Карадима бе признат за виновен, че в продължение на много години е блудствал с момчета на юношеска възраст. Наредено му бе да се моли и покайва до края на живота си, но не бе лишен от сан, предаде Ройтерс.

Седем чилийски епископи подадоха оставки от юни досега след разследване на твърденията, че е имало опити за прикриване на деянията на Карадима. Самият Карадима, който винаги е отричал да е вършил нещо нередно, се отърва от гражданското правосъдие поради законови ограничения в страната.

В декларацията на Ватикана, публикувана на испански, решението се нарича "изключително" и се посочва, че папата го е взел "за доброто на Църквата". Карадима, за когото се предполага, че живее в дом за възрастни в чилийската столица Сантяго, е бил уведомен още днес.

Последвайте канала на

БТА
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини