Лидерът на британската Лейбъристка партия и кметът на Лондон поискаха оставка на Борис Джонсън

Gettyimages
share

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин призова външният министър Борис Джонсън да бъде свален незабавно от поста заради случая със затворената в Иран британска гражданка Назанин Загари-Ратклиф, написа в. "Обзървър", цитиран от БТА.

Корбин обвини Джонсън, че вреди на Великобритания и излага на риск нейни граждани.

По-рано този месец външният министър заяви, че Загари-Ратклиф, която прекара последните 18 месеца в ирански затвор, е обучавала журналисти.

В изявлението за "Обзървър" лейбъристкият лидер изброява серия от дипломатически грешки и зле подбрани изрази на Джонсън, който беше назначен за външен министър миналото лято. "Търпяхме достатъчно дълго Джонсън да поставя страната в неудобно положение, да й вреди и да излага на риск наши граждани със своята некомпетентност и отживели възгледи от колониалната епоха. Време е да си върви", подчертава ръководителят на основната опозиционна партия. Към неговия призив се присъедини и кметът на Лондон Садик Хан.

Той заяви в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си, че външният министър трябва да бъде уволнен, защото не е изпълнил главното си задължение - да прави дипломация в полза на Великобритания. Кметът подчерта, че Джонсън трябва да изясни изказването си, което иранската държавна телевизия сметна за доказателство, че Загари-Ратклиф е била в Иран като част от заговор за сваляне на режима.

Хан припомни, че в един или друг момент изявления на британския външен министър са били обидни за САЩ, Либия, Испания и сикхите. Изявленията на Корбин и Хан засилват натиска над Тереза Мей да уволни Джонсън, чиято политическа съдба виси на косъм, докато иранският съд решава дали да увеличи срока на присъдата на Загари-Ратклиф.

Британката с двойно гражданство беше в Иран на посещение при роднини с дъщеря си. Тя беше арестувана при опит да се качи на самолета. Семейството й, включително съпругът й Ричард Ратклиф, беше изключително недоволно от коментарите на Джонсън, които според тях са неоснователни и излагат арестуваната на допълнителна опасност.

Водещи новини

Още новини