Джордж Сорос: Унгарският премиер Виктор Орбан създава мафиотска държава

gettyimages (архив)
share

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини премиера в Будапеща Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, включително и академичната свобода, предаде АП.

В реч в Брюксел Сорос разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на Централния европейски университет (ЦЕУ). Университетът в Будапеща е основан от него през 1991 г. в помощ на утвърждаването на демокрацията в бившите комунистически страни в Европа. Орбан твърди, че защищава Унгария от външно влияние. Но критици възприемат действията срещу ЦЕУ като атака срещу демокрацията

В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на Европейския съюз, милиардерът предрече, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде "извънредно вредно" и за двете страни. Той добави, че ако в хода на преговорите за Брекзит блокът въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока.

Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за раздялата. Същевременно той констатира, че ЕС се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции. Милиардерът предложи вместо подхода за "много скорости", според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на "много писти", който ще предложи на страните членки "широко многообразие в демократичния избор", от което те ще извлекат големи ползи.

В статия в "Проджект синдикейт", цитирана от Ройтерс, Сорос пише, че ЕС е изправен пред "екзистенциална криза" и не трябва да допуска продължителните преговори за Брекзита да го отклоняват от извършването на жизнено важните реформи. "Както изглежда, страните-членки искат да си върнат суверенитет, вместо да отстъпят още от него", казва той и предлага ЕС да предприеме действия в три области: териториалната дезинтеграция (илюстрирана от Брекзита); бежанската криза и липсата на адекватен икономически растеж.

С изборната победа на Еманюел Макрон във Франция и очаквания резултат от парламентарните избори в Германия е възможно проевропейските тенденции да се засилят до такава степен, че "да бъде преодоляна най-голямата заплаха: банковата и имиграционната криза в Италия", пише в статията си богаташът-филантроп.

Водещи новини

Още новини