Моника Маковей в имотна афера за 130 хиляди евро

share

Прокламираната у нас като „боркиня срещу корупцията” румънка Моника Маковей се оказа забъркана в грандиозен имотен скандал, в който дори е намесила и Европейския съд по правата на човека, пише "Телеграф" след собствено разследване.

Цената на аферата е 130 000 евро, за които семейството на настоящата евродепутатка е осъдило страната си.

Докато у нас тя се представя за „румънската Жана д’Арк”, преборила корупцията, всъщност се оказва, че сънародниците й дотолкова не я харесват, че едва 4.4% я подкрепят в опита й да стане президент миналата година. А според критиците й, във времената, когато е правосъден министър е разпъвала чадър над благодетеля, на който дължи кариерата си – тогавашния президент Траян Бъсеску.

Именно затова аферите - нейните и на Бъсеску-започват да се вадят на светло едва сега. Интересно съвпадение е, че тези разкрития до голяма степен са свързани с имоти. Бившата министърка и настоящ евродепутат дори е успяла да осъди държавата си в Страсбург и да прибере 130 000 евро след спор за къща. Сагата с въпросния имот, който се намира на китна улица в дипломатическия квартал на Букурещ, стартира през 2000 година. Съдебният спор е решен през 2013 година.

Същността му е в това, че през 1972 година бащата на Маковей- Василе Георгеску-адвокат по онова време, заменя ведомствено жилище за къщата. Обектът е национализиран, като е иззет от семейството на адвокат Петрини, чиято единствена дъщеря Ана-Мария Петрини завежда иск за реституиране на имота. При започналото дело се оказва, че по документи същата година къщата е била откупена от родителите на Макавей. Везните започват да наклоняват в тяхна полза, след като Моника Маковей става правосъден министър.

Според медийни публикации, в съдебната зала са били използвани фалшифицирани документи. Така, докато тя е министър, Върховният съд отсъжда в нейна полза делото. Малко по-късно става ясно, че решението е взето под натиск на бившия вече шеф на гражданското отделение на съда, който лично разпределил делото на определен съдия.

В крайна сметка съдът връща къщата на семейство Петрини, но то така и не успява да влезе във владение заради искани 50 000 евро от Маковей за направени подобрения. Заради това съдебно решение бащата на Маковей завежда иск в Европейския иск по правата на човека и го печели през 2013 година, заедно със 130 000 евро компенсация от държавата. Справка в имотната декларация на Моника Маковей показва, че тя притежава завидно имане – 6 парцела и 5 жилища. Сред тях е и къща с парцел в частно село край Букурещ със звучното име „Зелен рай”.

3011 сменени магистрати - прокурори и съдии. Толкова е помела метлата на Маковей след развихрянето си в храма на Темида.Това се случва веднага след като поема поста на правосъден министър в Румъния. Рокадите са в периода 2005-2009 г.

Водещи новини

Още новини