Кунева, Иванов и Вучков се срещнаха с мисия на ЕК

  • 11 декември 2014 15:37

  • 1672
  • 7
Кунева, Иванов и Вучков се срещнаха с мисия на ЕК
© Министерски съвет

"Имаме висок политически ангажимент за провеждане на съдебната реформа и ще търсим максимално широко политическо съгласие за нея, за да може в близките месеци да започне изпълнението на конкретните мерки".

Това е заявила вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 пред представители на Европейската комисия /ЕК/, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Кунева, министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и министърът на вътрешните работи Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. са имали днес работна среща с експертите на ЕК, които са на тридневна мисия в София, преди изготвянето на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. По отношение на Стратегията за съдебна реформа Кунева е посочила, че правителството и парламентът ще намерят подходящ начин да отговорят на забележката на Висшия съдебен съвет, че разделянето на съвета на съдебна и прокурорска част изисква промени в Конституцията. Тя е казала, че ще се търси сътрудничество с всички парламентарни групи за осигуряването на възможно най-широко мнозинство зад стратегията.

Министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския е отбелязал, че изготвянето на стратегията и намирането на подкрепа от страна на съдебната власт е голяма и безпрецедентна стъпка напред. Той е казал още, че очаква Стратегията да бъде приета през следващата седмица от Министерския съвет. Самата стратегия предвижда промени, които ще отговорят на препоръките на ЕК за създаването на независима и ефективна съдебна система. Според Кунева, Иванов и Вучков приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача, която трябва да върви паралелно със спешни промени в кодекса. За целта ще се създадат две междуведомствени работни групи, които да изготвят промените.

"Няма да си позволим експерименти и сътресение в службите, още повече след това, което се случи през лятото на 2013 г.", е коментирал Вучков. По думите му с промените на Закона за МВР, които в момента се обсъждат в Народното събрание, ще се решат  голяма част от проблемите в разследването, създадени след преместването на ГДБОП през миналата година. Кунева е обявила, че планира публично изслушване на кандидатите за председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Тя е посочила, че механизмът за сътрудничество и оценка не бива по никакъв начин да бъде обвързван с присъединяването на страната в Шенген, като е изразила очакванията си това да бъде разписано и в документа на ЕК.

Направен е преглед на пътната карта по изпълнение на мерките, като най-голям акцент е поставен върху разследването, специализираната прокуратура, борбата с корупцията и случайното разпределение на делата. "Няма да толерираме състоянието на системата за случайно разпределение, каквото е в момента", е коментирал Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1672 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ВОЛЕНУГЛУ ХАНЪМАТА НА ДОГАН

2014.12.11 | 22:39

7
ДПС + хатакларъ = СЕКС ДО СКЪСВАНЕ НА ХАЛКАТА НА воленуглу ХАНЪМ
KURVO VARNI MILIARDITE-KURVOOOOOO-BOIKOOOOOOO

2014.12.11 | 22:38

4
KURVO NESTO BARKASH---PEDERASA BOIKO XODI PRI ERDOGAN I DOGAN----A TAM MU PRASNAXA XALKATA NA GAZA- I TONOVE SPERMA MU IZLIAXA V YSTATA

2014.12.11 | 22:38

6
да осъдят москов

2014.12.11 | 22:38

5
МОСКОГЛУ ХАНЪМАТА НА КОРМАН
Умник Гюро

2014.12.11 | 22:38

3
Време е вече да обявим ДПС извън закона... Защото тя е терористична организация, занимаваща се с изтребването на великия, но беден български народ... Съд!!!... Същото да се случи и с БСП/БКП, която е другата терористична организация в България.

2014.12.11 | 22:38

2
Реформите се състоят в следното: половината български народ да умре.

2014.12.11 | 18:21

1
dokato ne se izreje tumora dps nema da stane ni6to

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини