Йежи Бузек: До няколко месеца ще приемем България в Шенген

share

Европейският парламент изцяло подкрепя пълното приемане на България и Румъния в Шенген, защото зоната е едно от най-видимите доказателства, че ЕС работи.

Това каза председателят на ЕП Йежи Бузек след откриването на изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" в Европейския парламент в Брюксел, където днес предстои депутатите да гласуват втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете страни към свободното от граничен контрол пространство.

Трябва да убедим още две-три страни да подкрепят разширяването, оптимист съм, че това ще се случи за няколко месеца, искаме ви възможно най-бързо в пространството, пълен оптимист съм, добави той, цитиран от БТА.

Според Бузек е много важно българското правителство да обясни на някои държави от ЕС днешната ситуация от много гледни точки. Доста често срещано е някои страни да изразяват определени съмнения и трябва да им обясняваме, в ЕС често това отнема време - за съжаление, защото искаме България и Румъния в Шенген възможно най-скоро, до края на годината, добави той. По неговите думи нерядко в ЕС трябва да се обяснява стъпка по стъпка на всички държави от Общността какво е положението и "тогава може и да се получи". Оптимист съм за разширяването на Шенген, но не и за срок от един-два месеца напред, уточни Бузек.

Водещи новини

Още новини