ЕП може да подкрепи България и Румъния за Шенген

  • 11 октомври 2011 17:30

  • 1980
  • 2
ЕП може да подкрепи България и Румъния за Шенген
© Интернет

Европейският парламент през тази седмица може да поднови подкрепата си за приемането на Румъния и България в Шенгенската зона, съобщава агенция Медиафакс.

В сряда евродепутатите ще дебатират проекторезолюция за членството на Букурещ и София в Шенген, в която страните-членки се призовават „да не дават приоритет на националния популизъм”. Парламентът ще гласува резолюцията в четвъртък.

В документа се посочва, че „двете страни основно са променили и реорганизирали своите интегрирани системи за гранично управление, като са инвестирали значителни средства и са заздравили своите институционални и законови рамки – факт, признат във всички оценъчни доклади за Шенген”.

Отбелязва се и „непрекъснатата подкрепа и солидарност, показана от България и Румъния, като надеждни партньори в Югоизточна Европа, както и приноса на двете страни за граничната сигурност в тази част на ЕС”.

Парламентът призовава всички страни-членки да вземат решение за разширяването на Шенгенската зона с включването на България и Румъния единствено на базата на Шенгенските изисквания и процедури, като не се налагат допълнителни критерии.

В предговора на резолюцията се подчертава, че Румъния и България са изпълнили всички критерии за успешното приключване на процеса на оценяване за готовност за Шенген.

Въпросът за Шенген ще бъде повдигнат и от румънския президент Траян Бъсеску по време на срещата на Европейския Съвет на 23 октомври в Брюксел.

Последвайте канала на

1980 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.10.11 | 22:33

2
Ние ако сме на европейско ниво отвсякъде- за какво са ни те. Гърците бяха над европейското ниво- сега къде са? Не облагат с мита Европейските стоки и влязоха вътре. И Шенген им се подиграва като ги кара да преговарят за съкращения и т.н. ???? Шенген ще им каже на тях как се управлява държава? Ами те са държава препитаваща се основно от туризъм. И без износ за Шенген. И като не облагат Шенгенските стоки с мито как няма да са набутани. Как да им стигнат парите. Милиарди са това. Помните ли колко беше митото на една кола? Да ви напомня? Към 1500лв. България не е ли като Гърция - препитаваща се с туризъм? И като преговаряте трябва да ги накарате те на нас да се молят за членство. Така ги виждам аз нещата с простия си шофьорски мозък. А ваще мозъци къде са?
Кик

2011.10.11 | 22:32

1
Вие сте луди да се натискате за Шенген. По-прости ли са гърците, че не им харесва??? Или Кипърците, Испанците, Французите? Затворете границите и взимайте мито на европейските стоки и ще имаме повече пари. Те внасят повече насам, отколкото ние изнасяме за ЕВРОПА. Кой по дяволите е по на далавера????? Симеончо Дянков къде ти е търговският усет???? Или пък на Борисов? Защо се натискате да набутвате държавата? БЪЛГАРИЯ няма ли достойнство. Да се моля аз да ме набутват с кинтите. Алооо управляващите- вие тайно трябва да организирате протести против шенген. С подставени лица. Все едно не сте вие. Не сте тарикати. Алексей Петров трябва да направи партия. Управляващи балъци. Не знаете ли що е то блъф??? Амин.

Добави коментар

Водещи новини