Йежи Бузек: Сърбия трябва да получи статут на кандидат за членство в ЕС

  • 22 ноември 2011 17:13

  • 1051
  • 0
Йежи Бузек: Сърбия трябва да получи статут на кандидат за членство в ЕС
© Интернет

Европейският съюз трябва да одобри даването на статут на кандидат за членство в Европейския съюз по време на срещата през декември, заяви ръководителят на Европейския парламент Йежи БузекЙежи Бузек Йежи Бузек - полски политик, председател на Европейския парламент. Роден на 3 юли 1940 г. на, цитиран от АФП.

„През декември ние трябва да вземем решение относно кандидатурата на Сърбия, с което да отправим сигнал, че подкрепяме страната и имаме желание за сътрудничество”, подчерта председателят на ЕП по време на посещението си в Хелзинки.

Срещата на Европейския съвет на 9 декември ще е посветена на разширяването на ЕС и може да даде зелена светлина за статута на Сърбия като кандидат.

Бузек отбеляза, че случаят със Сърбия е подобен на тези с Румъния и България, чиито правителства „бяха отбелязали значителен напредък от техническа гледна точка”.

В същото време финландският министър на европейските въпроси Александър Стуб посочи, че страната му подкрепя разширяването на ЕС, в случай, че са спазени необходимите критерии. „Има съществени въпроси, които трябва да бъдат решени преди да започнат преговорите. Единият от тях е свързан с Косово”, коментира финландският министър.

Последвайте канала на

1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини