Яйцата разтуриха ваканцуването на френските министри

share

Френското правителство на Жан-Марк Еро ще проведе кризисно заседание в началото на тази седмица заради продължаващите протести на фермери срещу поевтиняването на яйцата, предаде ДПА.

Миналата седмица група от около 20 селскостопански производители в Бретан чупиха демонстративно хиляди яйца, включително пред данъчна служба. Фермерите настояват производствените квоти да бъдат намалени с 5%, за да се повишат цените.

В петък около 140 000 яйца бяха изхвърлени по улиците на Сен Брийок, Северен Бретан, а в четвъртък - 100 000 пред данъчната служба с град Каре.

Разходите за фермерите нараснаха от части заради правилата на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, които изискват по-големи клетки за кокошките.

Според директива на ЕС, която влезе в сила на 1 януари 2012 г., всяка кокошка трябва да има минимум 750 квадратни сантиметра пространство в клетката, или уголемен лист А4.

Тези правила предвиждат освен това кокошките да имат хранилка с дължина най-малко 12 сантиметра, място за кацане, отходно място, приспособление, на което да си търкат ноктите, и гнездо за снасяне на яйца.

Френските фермери твърдят, че сега получават 75 евроцента за килограм яйца, но разходите за производство са 95 цента, припомня Дневник.

Водещи новини

Още новини