Преговори за цената на яйцата

  • 07 март 2012 08:01

  • 1014
  • 3
Преговори за цената на яйцата
©

Министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на ще се срещне с представители на големите търговски вериги за цената на яйцата.

Вчера, след среща на министъра с производителите на яйца, стана ясно, че птицевъдите са склонни да натиснат надолу цените. Найденов обеща държавата да намери начин да отговори на този жест. Той припомни, че за птицевъдите са предвидени около 6 млн. лв. национални доплащания тази година.

По време на днешната среща земеделският министър ще призове и търговците от своя страна да намалят печалбата си, тъй като по данни на производителите надценката в големите магазини е между 10 и 12 стотинки на едно яйце, което прави цената по-висока от средната в Европа.

Преди срещата във вторник с производителите министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, че цената на яйцата в България не е нормална и ако не падне, ще бъде пуснат внос от Полша.

Земеделският министър заяви, че по данни на българските аграрни аташета в Берлин, Париж и Брюксел вечерта на 5 март цената на яйцата в трите европейски столици е съответно 0,28 лева, 0,26 лева и около 0,30 лв. В същото време, Найденов допълни, че у нас едно яйце се търгува между 0,39 и 0,40 лева.

В края на миналата седмица яйцата достигнаха рекордно високи цени, като увеличението беше с 40% само за седмица. От лятото досега поскъпването е 100%, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Птицевъдите твърдят, че рекордно високите цени се дължат и на поскъпването на фуражите и горивата. Други смятат, че причината е във въведените европравила за отглеждане на щастливи кокошки. Трети обясняват поскъпването със студената зима.

Последвайте канала на

1014 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Dx

2012.03.07 | 11:53

2
Вече е крайно време държавата да си заеме мястото и да коригира цените на стоките който наши търговци надуват двойно.Нека да се вкарат стоки от чужбина та да има конкуренция само тогава ще си седнат на задника бечалбарите които печелят на гърба на бедния и гладен народ.Не може в държава като нашата която не се намира нито в пустиня нито на северния полюс или Сибир цените на храната да са такива.Ако държавата не си влезе в ролята скоро време ще берат ядове.Никой не може да издържа на глад.Ще има масови безредици.В страни където средната заплата не пада под 1500 евро цените на храната са много по ниски от нашите.То не бяха лекарства то не бяха храни.Нашето не е държава а паплач.Затова на времето при баи Тошо си бяхме добре защото цените се регулираха от държавата.На българите им трябва да ги управлява здрава ръка и от време на време и сопа за да не се самозабравят.С 300 лева заплата кое да си плащаш по напред лекарства,храна,ток. Кое да бъде?За пенсионерите да не казвам те на какъв хал са.
Дани

2012.03.07 | 11:58

3
Ами само се карат кой да Спечели изборите и да е на коня тъка че не чакай скоро нещо да се промени.

2012.03.07 | 11:33

1
Какви 40ст, бре... аз 5 магазина обиколих днес и под 45 нямаше, най-често по 50! А до онзи ден бяха по 20-25. Честит нов световен рекорд - някой скъпите кокоши яйца в света!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини