Бутилките за зехтин и купичките, в които се слага сос за топене в ресторантите могат да бъдат забранени от Европейската комисия. Ако предложението бъде прието, то ще влезе в сила в началото на следващата година, съобщи BBC.
Причина за стриктните мерки са новите, по-строги правила за хигиена в храненето.
След приемането на предложението ресторантите ще могат да сервират зехтин не в бутилки за многократна употреба, както е в момента, а в специални, защитени от фалшифициране опаковки. Така ще се знае, че в съда наистина има зехтин и ще може да се види какво производство е.
Още преди да е прието правилото си спечели врагове. Срещу него вече скочиха някои собственици на ресторанти в Европа. Според бизнеса подобно изискване е необмислено особено по време на криза.
Според говорителя на Европейската комисия Оливър Бейли обаче клиентите на заведенията ще спечелят много повече от въпросната регулация.
"Искаме да сме сигурни, че когато клиент поиска зехтин, той ще получи най-доброто”, каза Бейли.