-
04 октомври 2014 20:24
- 2789
- 0
Именно зехтинът, който се смята за царя на средиземноморската диета, е сред най-подправяните хранителни продукти, пише "24 часа".
От лешниково масло до олио за лампи - не съществуват граници за изобретателните фалшификатори, опитващи се да представят като италиански зехтин продукт, който няма нищо общо с маслините. И в самата Италия обаче положението не е блестящо.
Най-разпространената измама е, когато нискокачествен зехтин от чужбина се представя за италиански.
Според асоциацията на производителите на хранителни продукти “Колдирети” 4 от всеки 5 бутилки екстра върджин зехтин не указват в етикетите си произхода на използваните маслини.
Много често при бутилки със зехтин Made in Italy всъщност става въпрос само за бутилиран в Италия зехтин, който иначе е внесен с цистерни от Испания, Тунис или Гърция. Средната цена за литър италиански екстра върджин зехтин в магазина е от 6-9 евро, така че, ако бутилката струва от порядъка на 3-4 евро, става въпрос за т.нар. дезодориран зехтин.
Именно той е хитът сред пиратите в тази сфера в Италия.
Дезодорираният зехтин се добива от маслини, които преди да бъдат пресирани, са престояли дълго време на купища на слънце или пък в контейнерите на камионите. Изстисканото от тези маслини олио има отвратителен мирис, който много напомня този на вкиснало кисело мляко или оцет.
Посредством дезодорирането му по специален начин обаче зехтинът “се превръща” в екстра върджин и то с напълно нормален мирис. Разбира се, този метод не е законен, но се използва широко, давайки възможност на производителите да пласират като висококачествен зехтин напълно развален продукт. Така печалбите за пирата на зехтин се качват двойно.
В миналото също е бил произвеждан подобен зехтин с лоша миризма и други дефекти, но е бил рафиниран и подлаган на обезкисляване, обезмасляване и обезцветяване, след което е бил продаван като нискокачествен и евтин зехтин.
В действителност след дезодорирането му зехтинът от развалени и престояли маслини съдържа високо количество етилови естери, които се формират единствено при ферментацията на маслините.
Последвайте канала на
Свързани новини
Директор в Порто: Емил Костадинов е голямо име в нашата история
Илиев: Националният отбор е върхът на пирамидата, не е нормално треньорът да проверява по стаите
Марица изпусна да вземе гейм на победителя в Шампионската лига
"Златна топка"х2: Стоичков изненада Оуен
Анди Краев: Тежка година за мен, всички знаете какво стана
Везенков изведе Олимпиакос към страхотен обрат в Евролигата
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Николай Денков: Борисов ще ни прати на избори, но се опитва да изкара друг виновен
12 ноември 202419:13
Илия Лазаров: Бойко Борисов като премиер може да поведе правителство на малцинството
12 ноември 202421:12
Меглена Плугчиева: Може да има правителство с четворна коалиция
12 ноември 202421:07
Ирена Тодорова (политолог): НС няма да успее да избере председател в сряда
12 ноември 202420:51
Вили Лилков: Трябва да има управление, но при това ниско доверие ще бъде много тежко
12 ноември 202421:24
Катастрофа в столичния квартал "Люлин", стигна се до бой
12 ноември 202421:49
Арестуваха българин, убил брутално мъж с мотика в Гърция
12 ноември 202420:51
Жена и трите ѝ деца са убити при руски удар в Украйна
12 ноември 202419:39
Руски стратегически бомбардировачи прелетяха над Черно и Баренцово морета
12 ноември 202418:52