За първи път в България ще се гледат маслини

09 август 2012 16:17

За първи път в България ще се гледат маслини
©
2269 0

За пръв път у нас ще се отглеждат маслини. Фиданките ще се разсадят в три частни имота от по 3 декара всеки край Кърджали, Крумовград и на още едно място в Източните Родопи. Проектът е на стойност 440 хил. лв. и е с продължителност три години и половина.

В начинанието е заложено първо в тази част на страната да започне отглеждането на маслини в три опитни полета. На собствениците ще бъде предоставен безплатен посадъчен материал и необходимата методическа помощ. С тях ще бъде сключен 20-годишен договор за изкупуването на продукцията. Хората няма да дадат и една стотинка за създадените масиви, тъй като на практика те са едни своеобразни "частни опитни полета". Само една овошка струва от 2 до 4,4 евро, като за създаването на масив от 1 декар ще бъдат вложени до 2 000 лева.

Този испански сорт е устойчив на минусова температура до 20 градуса, маслодаен е и от него се добива отличен зехтин. Очаква се от 1 декар да се берат поне 2 хил. килограма маслини. Още от тази есен ще стартира и идеята за учредяването на Съюз на маслинопроизводителите в България. Неговите членове също ще бъдат подпомагани в развитието на това направление в алтернативното земеделие.

Филип Епитропов
2269 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини