Децата не наследяват напълно характера на родителите

  • 05 май 2024 10:49

  • 7384
  • 0
Децата не наследяват напълно характера на родителите
© Pixabay

Поведенческите прилики между родителите и техните деца и внуци не са толкова големи, показва ново научно изследване, съобщи БТА, позовавайки се на „Медикъл експрес". Невъзможно е да се предвидят моделите в мисленето, чувствата и поведението на детето.

Всеки човек наследява само половината от своите гени от всеки един родител. Следователно това не може да е достатъчно личностните черти да бъдат подобни, казва водещият автор на изследването Рене Мотус.

Екип на Факултета по философия, психология и езикови науки на университета в Единбург, Великобритания, и екип на университета в Тарту, Естония, са работили с данни на повече от 1000 двойки роднини от биобанката на Естония, съдържаща здравна информация на доброволци от цялата страна.

Психолог: Ако дете краде от чантата на майка си, може да е, защото търси разбиране и подкрепа

Повече от 2500 участници са съобщили за собствените си нива на пет ключови черти на характера - откритост, добросъвестност, екстравертност, сговорчивост, невротизъм, както и за степента на удовлетворение от живота. Всеки човек е бил роднина на поне още един участник.

Самооценките на всеки човек за неговите личностни черти са били подкрепени от второ мнение на "информатор" - обикновено партньор на участника. Това я направи много по-точна, отколкото в предишни проучвания, използващи самооценки.

Резултатите определят наследствеността на личностните черти и удовлетвореност от живота на около 40 процента. Гените не са достатъчни, за да бъдат родителите и децата много по-сходни помежду си в сравнение с напълно непознати хора, казва д-р Мотус, чието проучване все още не е рецензирано.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
7384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини