Португалската опозиция не приема бюджета за 2013 г.

share

Споровете около бюджета на Португалия за 2013 г. се задълбочиха, след като противниците му изразиха допълнителни правни възражения срещу мерките за икономии, включени в него, предаде "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

Миналата седмица португалският президент Анибал Каваку Силва заяви, че ще поиска Конституционният съд да реши дали големите данъчни увеличения, включени в бюджета за 2013 г., са разпределени справедливо и са законни, а днес Комунистическата партия и Левия блок също внесоха възражения. Омбудсманът и португалските съдии също подготвят възражения.

"Тези молби за обявяване на противоконституционност засилват рисковете за провеждането на програмата за икономически корекции", коментира Руй Барбара, главен икономист в Banco Carregosa. Португалия навлиза в трета поредна година на рецесия и продължава да налага мерки за икономии.

Португалският държавен секретар по бюджета предупреди през уикенда, че ако мерките бъдат определени за неконституционни, това може да доведе до провал на програмата за финансиране, която страната трябва да изпълнява.

Основната опозиционна партия на социалистите постави под въпрос същите три члена в бюджета, които и президентът, с което направи по-вероятно решението на съда против правителството, смятат експерти.

Тези три члена са на стойност 1.6 милиарда евро или 1% от БВП на страната. Комунистическата партия и Левият блок обаче поставиха под въпрос и друга част от бюджета, която налага специален "данък за солидарност" на повечето данъкоплатци.

Водещи новини

Още новини