Шиитите в Иран и по света отбелязват деня Ашура

Уикипедия
share

Шиитите в Иран и по света отбелязват днес деня Ашура, на който се почита мъченичеството през 7-и век на внука на пророк Мохамед - Хусейн ибн Али, предаде Асошиейтед прес. 

Повече от 1340 години след смъртта на Хусейн, Техеран и други градове в Иран са украсени със символи на покаяние и благочестие. Червените флагове олицетворяват кръвта на Хусейн, черните погребални наметки и дрехи са символ на траур, а самобичуването на мъжете изразява техния религиозен плам.

Иранската държавна телевизия съобщи, че шест милиона ирански поклонници са пътували до иракския град Кербала, където Хусейн е погребан в храм със златен купол.

Няколко души загинаха и десетки бяха ранени при стрелба срещу шиитска джамия в оманската столица Мускат в нощта срещу вторник. Иранското Министерство на външните работи осъди нападението.

Шиитите съставляват над 10% от мюсюлманите в света, които наброяват 1,8 милиарда души, и смятат Хусейн за пълноправен наследник на пророка Мохамед. Смъртта на Хусейн в битката със сунитите в град Кербала, южно от Багдад, внася дълбок разкол в исляма и до ден днешен продължава да играе ключова роля в оформянето на шиитската идентичност, пише БТА.

Джихадисти убиха 11 ирански полицаи

В някои от най-големите градове в Пакистан хиляди шиити участваха в прояви и се самобичуваха с ножове, закачени за вериги. Властите разположиха допълнителни полицейски сили по маршрутите, по които ще преминат шествията днес.

Шиитите са малцинство в преобладаващо сунитски Пакистан и сунитските бойци ги смятат за вероотстъпници, заслужаващи смърт. През последните години шиитите биват нападани от екстремистки сунитски бойци.

Водещи новини

Още новини