Стотици хиляди шиити отбелязват празника Ашура в Ирак

  • 09 август 2022 14:23

  • 532
  • 0
© Getty images (архив)

Стотици хиляди правоверни шиити отбелязват днес празника Ашура в свещения иракски град Кербала, прииждайки към мавзолея, където е погребан имам Хюсеин, внук на създателя на исляма - пророк Мохамед, предаде АФП, цитирана от БТА.

Задължително възпоменание за мюсюлманите шиити, Ашура почита мъченичеството на имам Хюсеин, убит през 680 г. от войските на халиф Язид от династията Омейяди по време на битка в Кербала, в центъра на днешен Ирак.

Множеството шиити, включително пристигнали от Иран и Пакистан, изпълниха днес площада в Кербала, на който се намират мавзолеите на имама и на брат му Абас, убит в същото сражение.

Започнали снощи, възпоменателните ритуали продължиха днес с рецитация на религиозни текстове и самобичуване.

Тази година Ашура се отбелязва на фона на дълбоко политическо разделение между шиитите в Ирак. Привържениците на влиятелния Муктада Садр вече от десетина дни протестират в Багдад.

"Имам Хюсеин е въстанал срещу несправедливостта, също като потисническата власт", заявява 24-годишен негов съименник, пристигнал от южната провинция Насирия.

"Целият народ трябва да се вдигне на бунт. Сега е 2022 година, а нямаме дори електричество", добавя той по повод повредите в електромрежата на страната, където летните температури надхвърлят 50 градуса по Целзий.

Садристите протестират срещу предложение за премиер, издигнато от проирански шиитски политически фракции, които са противници на движението им. Муктада Садр призова по-рано този месец за разпускане на парламента на Ирак и за предсрочни парламентарни избори. Той заяви в обръщение към сънародниците си, че няма никакъв интерес да води диалог с противниците си в контекста на пълна политическа парализа в страната.

Ашура се  отбелязва и в други градове, например в Наджаф и  Багдад.

Милиони шиити се стекоха в Кербала за поклонение

Днес на разсъмване стотици симпатизанти на Садр се събраха на площад в центъра на столицата. Някои сами се удряха по главите с ножове и дрехите им бяха покрити с кръв.

 

Валери Зайцев
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини