Иран екзекутира мъж, осъден за убийството на висш духовник

Pixabay
share

Иран днес екзекутира банков охранител, осъден за смъртоносна стрелба по висш духовник през април, съобщават държавните медии, предаде Асошиейтед прес.

77-годишният аятолах Абас Али Солеймани е най-високопоставеният член на духовенството по време на протестите, породени от смъртта през септември 2022 г. на 22-годишната Махса Амини, след като тя беше арестувана от нравствената полиция на страната заради нарушение на закона за носене на хиджаб. Протестите постепенно затихнаха през първите месеци на годината.

В информация на официалната информационна агенция ИРНА от днес се казва, че екзекуцията е била извършена в северния град Бабол в иранската провинция Мазандаран, северно от столицата Техеран, в присъствието на семейството на жертвата. 

Иранският външен министър: Израел и САЩ не могат да унищожат "Хамас"

Информацията посочва,  че през май съдът е осъдил мъжа на смърт, а Върховният съд е потвърдил присъдата. Не се посочват подробности, но Иран обикновено прилага най-тежкото наказание чрез обесване.

Властите не посочват мотив за нападението срещу духовника, извършено през април в Баболсар, град близо до мястото на екзекуцията.

Солейман е бил член на Събранието на експертите - 88-местен орган, който следи работата на върховния лидер на Иран. Навремето той е бил и личен  представител на аятолах Али Хаменей в размирната югоизточна провинция Систан и Белуджистан в Иран.

Въпреки че шиитското духовенство от дълго време играе важна роля в Иран, особено след Ислямската революция от 1979 г., но през последните години недоволството срещу него се засили по време на вълните от общонационални протести, породени от икономически, политически и граждански въпроси, припомня АП.

Водещи новини

Още новини