Примирието между Израел и Хамас официално влезе в сила

Getty Images/Guliver
share

Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата Газа ислямистко движение Хамас влезе официално в сила в 2,00 ч. местно (и българско) време тази сутрин, съобщи Франс прес.

В ивицата Газа отекнаха изстрели, с които жителите дадоха израз на радостта си, а в Израел не се чуват сирените, предупреждаващи за ракетен обстрел, казаха журналисти на АФП.

Меркел: Германия иска трайно примирие между Израел и Хамас

Реакцията

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото снощи примирие между Израел и бойците от палестинското движение Хамас и заяви, че САЩ ще окажат на Газа хуманитарна помощ, предадоха Ройтерс и БТА.

В кратко изявление от Белия дом президентът каза също, че САЩ ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", помогнала за неутрализиране на изстрелваните от Хамас ракети.

Гутериш: Ако има ад на Земята, това е животът на децата в Газа

Байдън определи примирието в Газа като реална възможност за напредване към мира и изказа искрената си признателност към Египет за посредническата му роля в преговорите, посочва Франс прес. "Искам да изразя признателността си към президента Ас Сиси и египетските висши представители, които изиграха ключова роля", подчерта Байдън.

Getty Images/Guliver - Палестинци празнуват

"Убеден съм, че палестинците и израелците заслужават еднакво да живеят в сигурност и да се радват на еднаква свобода, просперитет и демокрация. Моето правителство ще продължи да води дискретната си и неуморна дипломация за постигането на тази цел. Убеден съм, че имаме реална възможност за напредък и се ангажирам да работя в тази посока", каза президентът.

Водещи новини

Още новини