Ердоган: Силите на сирийския режим да избягват турските постове в Идлиб

Getty Images/Guliver
share

Турският президент Реджеп Ердоган настоя силите на сирийския режим да не доближават турските наблюдателни постове в Идлиб, защото в противен случай Турция сама ще се погрижи, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ердоган говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) днес. Пред съпартийците си той заяви, че ако в рамките на настоящия месец силите на режима не се изтеглят от районите покрай турските наблюдателни пунктове, то Турция ще бъде принудена да се погрижи за това сама.

Ердоган с важни послания за Сирия: Дадохме първия урок на режима в Дамаск

След като не се осигурява сигурността на нашите войници в района на Идлиб, никой не може да възразява ако използваме правото си лично да направим това, каза той. Не може да става и дума за намерение, цел или стремеж от наша страна да се конфронтираме с който и да било наш съюзник, приятел или с която и да било страна, добави Ердоган. По думите му единственото очакване на Турция към Русия е да прояви по-голямо разбиране към въпросите, по които страната проявява чувствителност в Сирия.

Според президента главният принцип на неговата страна е да не бъде навреждано на живота и собствеността на невинни хора.

"Ще бъде наредено да се отвърне с обстрел на всеки източник на нападение срещу нашите военни или срещу приятелските елементи, с които работим, без оглед на неговата принадлежност и без предупреждение," каза Ердоган.

Ердоган: Десетки сирийски войници са убити при турска контраатака

Изказването на президента идва, след като в Идлиб в понеделник бяха убити седем турски войници и един цивилен служител при обстрел по турски военен конвой от страна на силите на сирийския режим.

"Споразуменията в Сирия не се спазват. Нападението онзи ден срещу нашите войници е началото на нов период в Сирия от гледна точка на Турция. Знайте, че всеки, който задава въпроса каква работа има Турция в Сирия, е или невежа, или е враг на тази страна и този народ", каза още Ердоган.

Водещи новини

Още новини