Турция обяви, че няма да изтегли наблюдателните си постове от района на Идлиб

  • 29 декември 2019 13:09

  • 677
  • 1
Турция обяви, че няма да изтегли наблюдателните си постове от района на Идлиб
© gettyimages

Турция обяви днес, че няма да изтегли наблюдателните си постове от района на Идлиб /Северозападна Сирия/, където силите на Дамаск, подкрепяни от руска авиация, засилиха бомбардировките си от 16 декември насам, предаде БТА.

Турската армия има 12 наблюдателни поста в района на Идлиб в съответствие със споразумение, сключено през септември 2018 г. между Москва, която е съюзник на сирийския режим, и Анкара, която подкрепя бунтовниците. Споразумението целеше да се избегне офанзива на сирийските правителствени сили срещу района, който е последната голяма бунтовническа и джихадистка крепост в Сирия.

Осем цивилни са убити при руски въздушни удари в сирийската провинция Идлиб

Провинция Идлиб, в която живеят три милиона души, е до голяма степен под контрола на джихадистите от групировката Хаят Тахрир аш Шам. Силите на Дамаск обкръжиха на 23 декември един от турските наблюдателни постове, след като отвоюваха терен в района, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

"Ние спазваме споразумението, сключено с Русия, и очакваме Русия да спазва това споразумение", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран в профила в "Туитър" на министерството на отбраната. "Няма да евакуираме по никакъв начин тези 12 наблюдателни поста, ние няма да си тръгнем оттам", добавя министърът.

Той е посочил това по време на обиколка за инспектиране на турските сили в окръг Хатай /Южна Турция/, близо до границата със Сирия. Акар е придружаван от ръководни представители на армията. Турция, която е обезпокоена от нов приток на бежанци, настоява за ново споразумение за спиране на огъня и изпрати в понеделник делегация в Москва. Паралелно с това Анкара заяви, че е готова да отговори на искане за военна помощ, отправено от международно признатото либийско правителство на националното съгласие /ПНС/.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви в четвъртък, че парламентът ще гласува на 8 или 9 януари предложение за даване на разрешение за изпращане на турски войници в Либия в подкрепа на ПНС, което от месеци оказва отпор на настъпление на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар.

Ердоган: Турция не може да се справи с нова мигрантска вълна от Сирия

Анкара подписа на 27 ноември с ПНС споразумение за сътрудничество във военната област и сигурността, но тя трябва да получи пълномощие от парламента, за да изпрати турски войници в Либия. Според Анадолската агенция, която цитира източници от средите на управляващата партия на Ердоган, предложение за предоставяне на пълномощия за изпращане на турски войници в Либия, може да бъде внесено още в понеделник в парламента с оглед да бъде гласувано от депутатите на извънредна сесия на 2 януари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
след като на турчина му спретнаха преврат

2019.12.29 | 13:19

1

от сереу, няма много полезни ходове вече.

Добави коментар

Водещи новини