Ердоган с иск за 37-и път срещу лидера на опозиционна партия заради клевета

  • 13 февруари 2020 20:15

  • 1347
  • 0
Ердоган с иск за 37-и път срещу лидера на опозиционна партия заради клевета
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде иск в съда за 500 000 турски лири /82,4 хиляди долара/ срещу лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, обвинявайки го в клевета, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

В иска се посочва, че Кълъчдароглу е отправил необосновани твърдения за връзки на президента с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Според турските власти ФЕТО стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г., предаде БТА.

Опозиция в Турция е против изпращането на войници в Либия

В иска се посочва, че опозиционният лидер сериозно е оскърбил Ердоган. В изказване пред парламентарната група на своята партия Кълъчдароглу бе заявил, че привържениците на Гюлен са заели високи постове в държавните структури на Турция, тъй като Ердоган си е затварял очите за това.

Нито едно от твърденията на обвиняемия не е истина, се казва в иска. В него се заявява, че отправените от лидера на НРП обвинения "трябва да се оценяват като опит за отвличане на вниманието от сътрудничеството на НРП и ФЕТО".

Компромат разтърси турската вътрешна политика

За последните осем години Ердоган е подал в съда 36 иска срещу Кълъчдароглу. Съдебната процедура най-често е приключвала в полза на лидера на НРП. Само в три случая съдът е взимал решение в полза на президента. Кълъчдароглу е бил осъден да плати на Ердоган морално обезщетение в общ размер от 20 000 турски лири /3,3 хиляди долара/.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини