Военни от САЩ се присъединиха към кюрди в Сирия

Getty (архив)
share

Американски военни са се присъединили към кюрдски милиции в Северна Сирия, написа Ню Йорк дейли бийст.

Според изданието няколко  бивши бойци от подразделение за специални операции са подали оставки и  станали членове на паравоенно формирование на ираноезичното малцинство. "Ние се биехме рамо до рамо с тези смели мъже и жени срещу "Ислямска държава" (ИД). Те ни вярваха, но ние ги предадохме", е заявил един от американците пред таблоида, коментирайки заповедта на президента и върховен главнокомандващ Доналд Тръмп за изтегляне на военните на САЩ. Събеседникът на медията е допълнил, че в кюрдските милиции има и други негови съграждани. Той обаче не е разкрил нито техния брой, нито своята, нито на другите американци самоличност.

Анкара, както вече писахме, вчера е обявила 120-часово прекратяване на активните бойни действия във връзка със започналата на 9 октомври 2019 г. операция "Извор на мира". Днес обаче медии на Дамаск са съобщили, че турската армия е обстреляла сирийксия град Рас ал Айн. Селището е било превзето от военни на Анкара в началото на операцията. Дни по-късно кюрдите са върнали контрола си над града.

Турският президент Реджеп Ердоган днес категорично е отхвърлил публикации на медиите от Дамаск. "Ние не водим боеве в Северна Сирия", е казал той.

Малко по-късно в петък анкарският в. Хюриет е написал, че военен е загинал вследствие на терористично нападение в Източна Турция. Медията не е посочила дали някоя групировка е поела отговорност за атаката, станала в провинция Ван. Районът се намира до границата с Иран и в него живее компактно кюрдско население.

Водещи новини

Още новини