Рамзан Кадиров: Може да приемем терористи от ИД ... в гробищата

  • 21 октомври 2019 11:58

  • 6335
  • 0
Рамзан Кадиров: Може да приемем терористи от ИД ... в гробищата
© Getty (архив)

Може и да приемем терористи от "Ислямска държава" (ИД) в нашата република, каза президентът на Чечения Рамзан Кадирова в ефир на московската телевизия Первий канал.

Лидерът на автономния руски севернокавказки регион в интервю разкри, че силите за сигурност в републиката са готови да дадат отпор на всяка дна вътрешна и външна заплаха. "Ние очакваме екстремистите и можем да ги посрещнем, както подобава. В нашите гробища има достатъчно място", е казал той с усмивка на уста.

Думите на Кадиров са били разпространени малко след изказване на военния министър в Москва  Сергей Шойгу. По думите му след началото на операцията Извор на мира в Северна Сирия (9 октомври) срещу кюрдски милиции най-малко 12 затвора, в които е имало членове на ИД и други екстремистки групировки, са останали без охрана. "Този факт буди безпокойство, защото терористите може да се върнат в родните си страни, където да извършват атентати", е посочил той, предаде ТАСС.

САЩ и Турция преди няколко дни са се договорили Анкара да прекрати военните действия срещу милиции, смятани от Турция за клонове на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК). Прекратяването би дало възможността на кюрдите да се изтеглят във вътрешността на Сирия и силите под командването на Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва да създадат буферна зона, на 30 километра в Сирия от нейната граница с Турция.

Иран, който е сред основните поддръжници за Дамаск в Близкия изток, днес е обявил, че е бил категорично против плановете на Анкара. "Такива въпроси трябва да се решават чрез дипломатически средства. Суверенитетът на Сирия трябва да бъде уважаван", е казал говорителят на външното  министерство на Ислямската република Абас Мусави.

Междувременно Ройтерс съобщи за продължаващо изтегляне на американската армия от Сирия. Според информацията около 100 камиона с хора и техника са навлезли в Ирак от съседната страна.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини