Москва: САЩ и техни съюзници запалиха напрежението между кюрди и араби

  • 16 октомври 2019 16:00

  • 4881
  • 7
Москва: САЩ и техни съюзници  запалиха напрежението между кюрди и араби
© Getty (архив)

САЩ и техни съюзници в продължение на години подклаждаха сепаратизма на кюрдите, е казал руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Първият дипломат на Москва е обвинил западни държави в подстрекателство и създаването на сегашната заплетена ситуация в Близкия изток. "Вашингтон и негови поддръжници запалиха изкуствено напрежение между кюрдите в Ирак и Сирия, от една страна, и тамошните араби, от друга. Тези два народа, въпреки че говорят различни езици, живеят от векове заедно. Но тяхното мирно съседство бе разрушено и между съседите започна конфликт. Това противоречие породи "Ислямска държава (ИД)", е посочил още той. "САЩ и други страни искаха да разпарчетосат Сирия и помагаха за създаване на държави в държавата и сегашната заплетена ситуация", категоричен е бил министърът.

Ръководителят на руската външнополитическа централа е изразил позицията на страната си относно акцията "Извор на мира". "Ние сме за мирно и справедливо разрешаване на конфликта, основано на международните правни норми. Ние винаги сме били против тероризма и защита на териториалната цялост на всяка една страна по света. Нашата позиция е, че Турция има право да се защитава от тероризма, но без да нарушава суверенитета на други държави. Според нас кюрдският въпрос в Сирия трябва да бъде решен в рамките на арабската страна. Ние виждаме някои крачки в тази насока", е посочил още Лавров. Той е визирал сключеното преди няколко дни споразумение между кюрдите и Дамаск за съвместни действия срещу турската армия.

Малко след изявата на Лавров медии съобщиха, че части под командването на сирийския президент Башар Асад са влезли в северния град Ракка, контролиран от кюрдски формирования.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4881 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.10.18 | 22:09

7

И парите да върнете на България от перестройката, разбрали мошенник!?

2019.10.18 | 22:07

6

разпарчедосано искукал, много зле, бегай-бегай, къш-къш

Erdo =0

2019.10.16 | 18:10

2

Maika russia vinagi e prava amerika e vinovna no skoro 6te ginat

2019.10.18 | 14:56

5

Пиши на кирилица бе мангал миризлив

2019.10.16 | 18:28

3

Много точна решителност и вярност. Целостта на всички държави в този регион е много важна. Знаем и ни е ясно че, в този регион живеят араби, турци и кюрди, трябва да бъдем много обективни. Мирът може да дойде само така. Ако подкрепата за терористите бъде прекратена и оръжията бъдат предадени всичко би могло да бъде наред в бъдеще. И разбира се трябва напуснат империалистическите държави региона.

HTS-Turciq

2019.10.16 | 19:05

4

brat prav ama turcite podkrepqt HTS tiq sa varvari napi6i gi v neta i vij klipove dano po skoro bog da gi nakaje

Erdo =0

2019.10.16 | 17:53

1

Prav si bratko

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини