Двама полицаи са загинали, а 19 души са ранени при взрив в Източна Турция

share

Двама полицаи загинаха, а 19 души бяха ранени, след като кола бомба избухна днес в близост до преминаващ полицейски автомобил в източния турски окръг Бингьол, предаде агенция Ройтерс.

Бомбата е била поставена от бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) и е задействана в близост до офиса на валията, съобщиха източници от силите за сигурност.

Сред ранените има петима полицаи, посочиха източниците.

Няколко часа по-рано бунтовници от ПКК са опитали да нападнат през нощта дома на валията, като са използвали снайпери и РПГ, предаде агенция Доган. Двама бунтовници успели да се доближат до вратата на къщата, но избягали, когато полицията отвърнала на огъня, съобщава агенцията.

Населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция е обхваната от насилие след рухването през 2015 г. на продължило две години и половина примирие между държавата и бунтовниците от ПКК. Борещата се за автономия Кюрдска работническа партия (ПКК) е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и Европа. Над 40 000 души, повечето кюрди, са загинали при сраженията, откакто ПКК за първи път вдигна оръжие срещу турската държава преди три десетилетия, припомня Ройтерс.

Водещи новини

Още новини