Иран ще ще построи нови АЕЦ на бреговете на Персийския залив

share

Ирански експерти определиха къде трябва да бъдат разположени атомните централи, които Техеран има намерение да построи на крайбрежието на Персийския залив и Каспийско море, предаде ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА.

Информацията е от публикувано днес интервю на ръководителя на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи за новинарската агенция Тасним. Салехи, който беше външен министър в предишното правителство, разкри, че Техеран предпочита южното направление. Целта е ядрените обекти да бъдат с "двойно предназначение" - да осигуряват електроенергия за икономически цели и за инсталациите за пречистване на морска вода.

"Последното им предназначение е особено актуално именно за южните провинции на Иран, които страдат от недостиг на прясна вода поради климатичните условия", обясни Салехи.

На 23 септември Салехи обяви, че Техеран и Москва водят технически преговори за строежа на нов блок на АЕЦ "Бушехр". Иранският лидер изрази надеждата, че те ще приключат скоро и ще започне практическата реализация на проекта.

Водещи новини

Още новини