Сърбия купува 12 френски изтребители "Рафал" за общо 2,7 милиарда евро

Getty Images
share

Сърбия купува 12 нови изтребителя "Рафал" от френската компания "Дасо Авиасион" (Dassault Aviation) за общо 2,7 милиарда евро, съобщи днес президентът Александър Вучич, цитиран от Ройтерс и БТА. 

След среща с френския си колега Еманюел Макрон в Белград Вучич заяви, че Сърбия планира да плати два транша по 420 милиона евро през 2024 г. и 2025 г. за самолетите, но не уточни кога страната ще може да получи новите изтребители.

По-рано Франс прес съобщи, че френските изтребители ще заменят остарелия флот от руски изтребители "МиГ" на сръбските военновъздушни сили и че се очаква до 2029 г. Белград да получи 9 едноместни и 3 двуместни самолета "Рафал".

Макрон пристигна в Белград, среща се с Вучич

Еманюел Макрон приветства покупката на 12 френски изтребителя от Сърбия, определяйки я като "стратегическа промяна".

"Това е истинска промяна", каза той в отговор на въпрос за приятелските връзки на Сърбия с Русия - Белград така и не наложи санкции на Москва след войната в Украйна, припомня АФП. "Това е възможност за стратегическа промяна въпреки големия натиск, трябва да подчертаем. Това е истинска стратегическа смелост и възможност за Европа", допълни френският президент, който е на двудневно посещение в Сърбия.

Водещи новини

Още новини