Макрон: ЕС и страните членки имат нужда от силна и демократична Сърбия под крилото си

  • 29 август 2024 10:33

  • 449
  • 5
Макрон: ЕС и страните членки имат нужда от силна и демократична Сърбия под крилото си
© Getty Images

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза, че пристига в Белград с просто послание – Европейският съюз и страните членки се нуждаят от силна и демократична Сърбия под крилото си, а Сърбия се нуждае от силен и суверенен ЕС да защитава интересите ѝ, предаде ТАНЮГ.

„Подобно на Франция, убеден съм в това, Сърбия се стреми към независимост и суверенитет, които само ЕС, притежаващ средствата на своята стратегическа автономия, може да осигури. Ще постигнем тази стратегическа автономия, като си осигурим сигурност и укрепим сътрудничеството си в отбраната“, посочи Макрон в авторски текст, публикуван в сръбския вестник „Политика“.

Той отбеляза, че стратегическата автономия ще бъде изградена и „в сферата на индустрията във всички сектори, където можем да се обединим, за да бъдем по-устойчиви спрямо безмилостната международна конкуренция, в областта на критичните суровини, лекарствата и изкуствения интелект, например“.

„Сърбия има ключова роля тук за един разширен и укрепен Европейски съюз“, подчерта Макрон. „Само под крилото на ЕС, съюз на суверенни държави, които споделят еднаква визия за бъдещето, Сърбия може да остане Сърбия“.

Той заключи, че ЕС остава „един от най-твърдите защитници срещу популизма, демагогията и екстремизма, както и единственото пространство на икономически просперитет“.

Еманюел Макрон пристига днес на посещение в Сърбия

Днес френският президент пристига на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград.. Очаква се двамата да обсъдят теми, свързани с икономиката, здравеопазването, енергетиката, културата и изкуствения интелект, предава БТА. В рамките на посещението да бъдат подписани и редица споразумения.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
449 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дмократид

2024.08.29 | 12:38

5
дмократична ще рече васална като нашата кел клета родина
Новини бг

2024.08.29 | 10:42

4
ВЗЕМЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ ДА ИЗЛЕКУВА ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР! ИЛИ ГО БЛОКИРАЙТЕ, ДА ХОДИ В ДНЕС БГ....ТАМ ДА СИ ПИШЕ ШИЗО ЛАЙНАТА!
МОРЕ

2024.08.29 | 10:41

3
ВСИТЕ ПЕДЪРИ У СЕВЕРНАТА АМЕРИЧКА
ВЪН ПЕДАЛИТЕ

2024.08.29 | 10:40

2
ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА ЕВРОПА
АК47

2024.08.29 | 10:39

1
Е,НЯМА ДА Я ОПЕДЕРАСЧИТЕ СЪРБИЯ КЛАТИ МИ СЕ ПАЛЕЦУ

Добави коментар

Водещи новини