Еманюел Макрон се срещна с представители на малки партии, след като отхвърли възможността за съставяне на ляво правителство

  • 27 август 2024 19:58

  • 255
  • 3
Еманюел Макрон се срещна с представители на малки партии, след като отхвърли възможността за съставяне на ляво правителство
© Getty images (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на днес преговаря с представители на малки партии, след като ден по-рано отхвърли възможността за съставяне на правителство, оглавявано от лявата коалиция "Нов народен фронт" (ННФ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Макрон се срещна с депутати от дясноцентристката група "Свободи, независими, отвъдморски територии" в Елисейския дворец, а утре ще има консултации с лидери на консервативни партии.

Френският президент провежда подобни срещи от миналата седмица в опит да излезе от задънената улица, в която попадна френската политика, и да сформира правителство. Вчерашното решение да заобиколи кандидатката за премиер на ННФ Люси Касте предизвика остри критики от страна на левицата.  

ННВ, в който влизат крайнолявата партия "Непокорна Франция", Социалистическата партия, Френската комунистическа партия и "Еколозите", спечели парламентарните избори през юли с близо 100 места в долната камара на законодателния орган.

Макрон изключи възможността да работи с "Непокорна Франция" и заяви, че едно ляво правителство ще доведе страната единствено до нестабилност, защото ще се сблъска с усилената съпротива на другите партии и може да бъде свалено предсрочно чрез вот на недоверие.  

Френският президент изключи възможността да назначи премиер от левицата

Вчера той призова Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия да си "сътрудничат с други политически сили", за да се сформира правителство.  

"Опитите на Макрон да предизвика разделение в ННВ обаче изглежда се провалиха, след като днес представители на коалицията отхвърлиха възможността за по-нататъшни преговори. "Няма да продължим този цирк, тези фалшиви консултации", каза лидерката на "Еколозите" Марин Тонделие.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
255 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.27 | 22:07

3
Мазен педал.

2024.08.27 | 20:52

2
Трибунал за ЛГБТ келемето!
Снежко Снежев

2024.08.27 | 20:10

1
Помияр хльзгав, на изборите се надупи на левите, че да не получиш десен чепик в мутрата, а днес ще им показваш мускули... бабочукач мазен?!?

Добави коментар

Водещи новини