Еманюел Макрон пристига днес на посещение в Сърбия

Getty images
share

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига днес на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич, съобщи сръбската национална телевизия РТС. 

Сръбският президент каза в ефира на РТС снощи, че ще разговаря с Макрон по много важни въпроси. По-рано тази седмица бе съобщено, че двамата ще обсъдят теми, свързани с икономиката, здравеопазването, енергетиката, културата и изкуствения интелект.

След официалното посрещане на Макрон в Белград тази вечер двамата президенти ще присъстват на подписването на редица споразумения.

Във вторник Вучич съобщи, че при посещението на Макрон ще бъде подписано и споразумение за купуване на 12 изтребителя „Рафал“ (Rafale) от Франция, като снощи определи покупката като голямо събитие за Сърбия.

„Това ще означава огромен напредък във военната подготвеност и военната мощ на Сърбия, в сигурността на нашата страна“, отбеляза Вучич. „Ние никъде не предизвикваме проблеми, нито планираме, нито възнамеряваме (да го правим). Това е голям знак за доверие между Сърбия и Франция. Искаме само да предпазим страната си, но по този начин Сърбия ще бъде много, много по-силна“, пише БТА.

Вучич: Сърбия ще подпише няколко споразумения с Франция

Той допълни, че един аспект на споразумението все още не е изяснен и „не става въпрос за цената, а за определени гаранции“.

Това е второто официално посещение на френския президент в Сърбия, като първото се осъществи през 2019 г. Тогава двете страни отбелязаха 180 години от установяването на дипломатически отношения.

Сръбският президент бе на официално посещение в Париж през април тази година.

Водещи новини

Още новини