Мицотакис ще обещае мерки за подкрепа на семейството

Getty Images (архив)
share

Мерки за подкрепа на семействата и по-конкретно увеличение на надбавките за малки деца и жилище се очаква да обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на традиционната си програмна реч в рамките на Солунския международен панаир, който през тази година ще се проведе от 7 до 15 септември, съобщи гръцката телевизия Скай.

Мицотакис се очаква да говори на панаира през първия му уикенд, т.е. 7-8 септември.

Въпреки че все още не са известни детайли от очакваната му реч, по информация на телевизията наред с мерките в подкрепа на семейството се очаква премиерът да обяви още увеличение на минималния гарантиран доход, а има планове за промяна и в начина на изплащане на помощите при безработица, като по-голямата част от тях ще се изплаща в началото и сумата ще намалява прогресивно като стимул за връщане на трудовия пазар.

Що се отнася до жилищното подпомагане, предвижда се увеличаване на сумата, която се изплаща по програмата „ремонтирам-наемам“. Според информациите ще се увеличи подпомагането за ремонт на апартамент с цел отдаване под наем, като ще бъдат предвидени обаче и данъчни контрастимули за отдаването под краткосрочен наем чрез платформи от типа на Airbnb, т.е. облагането ще бъде намалено за дългосрочните наеми и ще бъде увеличено за краткосрочните.

Българите с жилища в Гърция ще реват от нов план за 600 хиляди имота

Гръцкото правителство се е ориентирало и към нова програма, наречена „Жилище 2“, в която ще бъдат включени повече правоимащи с възрастови и подоходни критерии.

Обмислят се и мерки срещу свръхтуризма като например въвеждането на данък върху круизните пътувания.

Накрая правителството планира и увеличение на пенсиите в порядъка на 2 – 2,5 процента, както и намаляване на осигурителните вноски, дължими от работодателите.

Тази година почетна страна на Солунския панаир ще бъде Германия. На миналогодишното му издание тази чест се падна на България, припомня БТА.

Водещи новини

Още новини