Гръцкият премиер разкритикува решението на Германия да върне граничния контрол по сухопътните граници

  • 12 септември 2024 12:30

  • 469
  • 1
Гръцкият премиер разкритикува решението на Германия да върне граничния контрол по сухопътните граници
© Getty Images

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотакис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. коментира днес решението на Германия да възстанови паспортния контрол по сухопътните граници с думите, че „отговорът не може да бъде едностранна отмяна на Шенген и прехвърляне на топката към страните на първото влизане (на мигрантите)“.

В интервю за радиостанцията Talk Radio, цитирано от „Прото тема“, Мицотакис каза, че решението на проблема с незаконната миграция може да бъде един справедлив компромис за охрана на европейските граници.

Той припомни строгата политика, която провежда Гърция за охрана на границите си и мерките, които бяха взети по време на мигрантската криза по границата с Турция по р. Марица (Еврос) през 2020 г. „Гърция защити европейските граници по Еврос и (това) беше първата стъпка в значителните усилия да убедим целия Европейски съюз, че ако не успеем да ограничим броя (на мигрантите), които преминават границите, не можем да се справим и с въпроса за вторичните потоци (вътре в ЕС)“, каза гръцкият премиер.

Той заяви, че Европа се е адаптирала и в резултат броят на мигрантите, които преминават през гръцките граници, е спаднал, а ситуацията по островите се е нормализирала.

Германия връща паспортния контрол по всичките си граници

Мицотакис каза още, че сътрудничеството с Турция по проблемите на миграцията е необходимо. Той го определи като задоволително, защото Анкара е разбрала, че „инструментализирането на миграцията няма да бъде прието от Гърция и от Европа“, отбелязва БТА.

Що се отнася до обвиненията към Гърция, че изтласква противозаконно мигранти по морските граници с Турция, Мицотакис заяви, че гръцката брегова охрана жертвоготовно е спасила живота на хиляди хора. Същевременно той подчерта, че активната превенция е задача, която бреговата охрана трябва да изпълнява и когато някой тръгва от Турция, трябва безопасно да се върне в Турция. „Бреговата охрана не е служба за посрещане на нелегални мигранти“, заяви гръцкият премиер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
469 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.12 | 13:44

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини