Българите с жилища в Гърция ще реват от нов план за 600 хиляди имота

  • 21 август 2024 22:31

  • 3506
  • 1
Българите с жилища в Гърция ще реват от нов план за 600 хиляди имота
© pixabay

Правителството на Гърция търси начини да използва празните къщи и апартаменти, за да увеличи предлагането и да натисне цените надолу, пише Kathimerini.

Независимият орган за публични приходи изчислява, че в страната има 600 000 свободни имота.

Правителството гледа на това като на спешен проблем, тъй като цените на имотите правят покупката или дори наемането на жилище извън обсега на много млади домакинства, предаде Фокус.

Гърция със скок в цените на имоти с 66,4% за 7 години

Това ще удари и много нашенци, които имат имоти там. Те ги отдават предимно под наем, но има и такива, които вече искат да се разделят с тях и ги продават.

Освен недостига на жилища, правителствените служители смятат имотите за основно поле за избягване на данъци.

Според тях министър-председателят Кириакос Мицотакис ще обяви мерки както за справяне с недостига на жилища, така и за борба с избягването на данъци в основната си реч в началото на Международния търговски панаир в Солун на 7 септември.

Мицотакис ще обърне внимание както на свободните имоти, така и на краткосрочните наеми, заедно с преработена схема за субсидиране, насочена към млади домакинства.

Има регистър на имотите, включващ размерите им, продажни и наемни цени, но начинът, по който е проектиран, не прави достъпа лесен за обществеността и много данни не могат да бъдат кръстосано проверени.

Сега служителите говорят за създаване на платформа, като съществуващата в САЩ, където всеки има достъп до историята на даден имот, неговите продажни и лизингови цени през годините.

Такава лесна за използване платформа би помогнала и в борбата с укриването на данъци. "Отчетените приходи от наем се увеличават, но ние вярваме, че има повече скрито укриване на данъци, което бихме могли да ограничим“, казват служители на Министерството на финансите.

Също така не е известно колко от приблизително 600 000 свободни имоти са в обитаемо състояние.

Липсват и изчерпателни данни за всички краткосрочни наеми. Предпочитанията на собствениците държат пазара извън възможностите на местните жители, които искат да наемат, особено в райони, където такива наеми са преобладаващи.

Освен това професионалисти, като лекари и учители, които се преместват в такива райони, трудно могат да наемат къщи или апартаменти.

Мицотакис вече обяви втора фаза за My Home, програма за субсидиране на млади домакинства.

Предложението предвижда Фондът за възстановяване и устойчивост на ЕС да предостави 1,7 милиарда евро от необходимите 2 милиарда евро. Правителството също би искало да разшири възрастовата граница за получателите на 50 от сегашните 40 години.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 23:25

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини