Макрон заминава на посещение в Сърбия

Getty Images архив
share

Френският държавен глава Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 29 и 30 август, като целта на визитата е да „препотвърди подкрепата на Франция за европейското бъдеще“ на Белград, съобщи днес френското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

След официалното посещение в Париж през април на президента на Сърбия Александър Вучич, това посещение ще даде възможност двамата държавни глави да обсъдят въпроси, свързани с икономиката, здравеопазването, енергетиката, културата и изкуствения интелект, уточняват от президентството.

При посещението на Вучич през пролетта Макрон заяви, че бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз и „никъде другаде“. Той призова Косово и Белград да изпълнят ангажиментите си и да „отидат по-далеч“ по пътя към нормализиране на отношенията си.

Еманюел Макрон покани френските партии на разговори за определяне на нов премиер

В началото на август Франция осъди "зачестилите едностранни действия на косовските власти", които "застрашават усилията за нормализиране" на отношенията между Белград и Прищина, което пък е предпоставка “за конкретизация на европейската перспектива на двете страни".

Сърбия не признава обявената от бившата й област Косово независимост през 2008 година. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС, който все още не е дал резултат.

Водещи новини

Още новини