Първанов си направи самоотвод (обновена)

share

Президентът 2002 - 2012 година Георги Първанов си е направил самоотвод като кандидат за председател на БСП с мотив, за да няма разделение в партията, съобщиха делегати на 48-ия конгрес на БСП.

Новината беше потвърдена минути по-късно от самия него, предаде репортер на Novini.bg. На въпрос на журналисти какво очаква отсега нататък, Първанов отговори: "Все хубави неща". Той съобщи още, че остава в партията.

"Ако бяхте чули дискусията вътре, доминиращата тема беше темата за промяната. Казах сериозни думи за промяната, в полза на необходимостта от организационна, политическа, идейна промяна", каза още Първанов. Попитан дали решението му не е подарък за Сергей Станишев, Първанов каза: "Не е подарък. Вие сте интелигентни хора, разсъждавайте защо така се случи. Той ще продължи да си върши работата като редови социалист".

Очевидно, че Конгресът не е готов, промяната се отлага, така че нищо по-естествено от това да се оттегля. За това, което следва оттук нататък, трябва да бъде попитано новото ръководство, каза Първанов. По думите му няма категорична подкрепа в полза на голямата идея за реформата, за промяната за която говори Стефан Данаилов, Кадиев, Драго Стойнев и Татяна Дончева и всички кандидати.

Едно е какво говорят кандидатите, друго е каква е готовността ни. Очевидно е, че предстои тежка битка, аз пожелавам успех, заяви Първанов. Попитан дали не са нахалос всички негови усилия в последните месеци, Първанов каза: "Усилията не са нахалос. Доминиращата тема беше темата за промяната, за нарушаването на статуквото в кадрови, в организационен план, темата за дълбока идейна промяна в духа на новото ляво в Европа и в крайна сметка темата за сериозни промени”. Това, дали е взел решението за отвода днес, или преди това Първанов запази в тайна. Той заяви, че ще продължи да си върши работата така, както преди. „Не ме познавате, ако мислите, че ще преча” - каза Първанов.

Първанов беше основният конкурент на сегашния председател на БСП Сергей Станишев. Той си е направил отвод в края на закритото заседание на 48-ия конгрес на БСП, което продължава. Самоотвод са си направили и всички останали, номинирани за кандидати за председатели от общинските партийни структури, както и един от останалите кандидати за лидер на БСП - Драгомир Стойнев, председател на Социалната комисия в Народното събрание.

Близо 30 бяха кандидатурите за лидер на БСП и останаха двама кандидатите за поста. Това са досегашният председател Сергей Станишев, и Георги Кадиев, бивш заместник-финансов министър. Очаква се късно тази вечер да се гласуват кандидатурите за лидер на БСП и за членове на Националния съвет.

Първанов е заявил, че си прави самоотвод, за да няма разединение в партията. По време на закрити дебати той разказал притчата на Соломон за двете жени, които твърдели, че са майки на едно и също дете. Въпросната история е първоизточник на израза "соломоновско решение". Причина за това е решението на царя. Той разпоредил бебето да бъде разсечено на две, за да може всяка от жените да получи равен дял от него. Тогава истинската майка се отказала от претенциите, само и само пеленачето да остане живо.

В най-висшия форум на партията участват над 800 делегати. За настоящия лидер Сергей Станишев има 179 номинации от общинските конференции, а за Георги Първанов - 82.

Водещи новини

Още новини