Първанов: Докато ГЕРБ прави машина за избори, ние правим машина за конгреси (видео)

  • 19 май 2012 17:49

  • 2678
  • 1
Първанов: Докато ГЕРБ прави машина за избори, ние правим машина за конгреси (видео)
©

Изборът на председател на партията не е най-важното, но хората трябва да разберат, че са част от процеса на формиране на партийната политика. Няма полза, ако кандидатът има зад гърба си своите 50% и няма консолидацията. Това каза Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в по време на 48-ия Конгрес на БСП.

„Аз развих своите виждания и по партийните проблеми и по идеите за управленските акценти и приоритети в отделна своя книга. Ние се разминаваме сериозно по темата за организационната реформа. Предложих дузина идеи – започвайки от децентрализацията на ресурси, кадри, засилването на пряката демокрация”, каза Първанов. „Казах може би тежки думи към апаратната идея и практика. Дължа извинение на онези мои приятели и другари, които 1996 и 2001 г., без да получат с продължение на месеци нито лев, мизерстваха, обикаляха всеотдайно. Те са тук и нека да кажат – някой от тях бил ли е ангажиран в реална конкуренция – за избор на председател или друго решение. Това, което виждам, не ми харесва. Апаратът е на партията, а не партията на апарата. Отишли сте твърде далеч. Докато ГЕРБ правеше машина за избори, ние си правим машина за конгреси и после се чудим защо резултатът е такъв.

Истината е, че докато в Европа намалява тежестта на платения партиен функционер, при нас става обратното. Защо създаваме двоен стандарт. Хора, които служебно отиват на Конгреса, може би защото трябва да бъдат и някакъв служебен резултат. Не искам апаратът да бъде кривото огледалце на председателя”, каза Първанов. Илияна, с болка казвам, че сме в изолация. Никога не сме били толкова в ъгъла и сами се затваряме допълнително. Колко партии е днес Коалиция за България. Колко от протестиращите отряди – синдикати, тютюнопроизводители и всякакви производители, дойдоха при нас, за да поискат политическа подкрепа? Не ни харесва това, но това е самата истина. Ние трябва да направим силна коалиция, с ново качество. Не да повторим под индиго Коалиция за България. Не можем да си позволим високомерие към онези партии, които имат своите 20-30 хиляди гласа. Твърде сме закъснели с формирането на тази политика”, каза Първанов.

За АЕЦ „Белене” – за подписката – това е национална кауза. Това беше шанс и е все още шанс, какъвто опозицията няма да има в следващите месеци и години. Ние реагирахме мудно, не успяхме да придадем широк обществен характер на тази подписка и тук си говорим за подписка и реферерендум като за нещо партийно, каза още Първанов. Според Първанов – това беше тест за организационни качества. По-лошото е, че изтървахме момента да станем притегателен център на всички, които искат да имат друго управление, смята той.

„Накрая – приемайте мотото за нова социална България. Европа ври и кипи в дебати по идеята за превантивната социална държава, която идентифицира ясно проблема и отива по-далече от това да го излекуваме. Да, но можем ли да потърсим идентификацията на проблема и да инвестираме в активните слоеве на населението, без да забравяме бедните, пенсионерите, младите”, попита Първанов. „Моята формула за победата на БСП минава през дълбоката необратима, бърза и радикална промяна, през реалното единодействие, разбирано не като единомислие. Всички сме така – когато се изработи и приеме решението, заставаме в единен строй, без значение кой е генералът. Промяна плюс единство прави сила и перспектива за БСП”, категоричен е Първанов.

Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред вие не давате добавена стойност към резултатите и доверието на БСП. Със съжаление и със завист гледам как от 2009 г. Бойко Борисов тегли като локомотив ГЕРБ, заяви Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. По думите му левицата има своя шанс, ако заложи на автентичен, силен лидер.

Аз не чух в политическия доклад думата „победа” – може би не съм бил внимателен. Но дори да я има, за мен това не е достатъчно. Аз не чух понятието, призива „победа” и на първомайския митинг. Много важно е ние ясно и точно да определим идеите и вижданията си за силно убедително кадърно управление. „Хайде да се събудим, както каза председателят. Хайде да погледнем проблемите в тяхната истинска същност и дълбочина, защото Конгресът отминава. След малко ще гласуваме, ще се преброим. Имам опасението, че на сутринта ще останем твърде малко пред залата, както често се е случвало и по мое време”, каза Първанов.

Той коментира и документите на Конгреса: „Аз очаквах този Конгрес да отговори на въпроса, който стоеше по времето на цялата отчетно-изборна кампания и сега стои с особена острота – как печелим. Не символична, не просто морална, а реална победа на предстоящите избори за Народно събрание. Питам, защото в отчета на Националния съвет на БСП резултатите от последните избори са оценени като „добро постижение, морална и реална победа на БСП”. Първо бих оспорил най-вече морална победа, защото 3 години виждам как ние търпим тежки поражения в резултат на случилото се от 2009 г. насам. Ако ние сме съгласни с тази оценка – каква е нашата цел оттук до изборите 2013 г. не можах да разбера от политическия доклад”, заяви Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Той каза, че приветства заложените в политическите документи идеи.

Последвайте канала на

2678 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.05.19 | 21:55

1
КАКВО МОЖЕ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ МАШИНОСТРОИТЕЛИ !?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини