Румънският премиер е против въвеждане на сертификат за ваксинация

Getty Images/Guliver
share

Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че не е съгласен с въвеждането на сертификат за ваксинация за онези, които вече са получили двете дози от ковид ваксината, и подчерта, че лицата, които са имунизирани, вече са получили удостоверение в този смисъл, пише в. "Адевърул".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

"Тези, които се ваксинират, вече имат сертификат за ваксинация. Това е удостоверение, което казва, че си се ваксинирал", заяви Къцу снощи за телевизия Бе1 (B1).

Китай въведе ваксинационни сертификати за трансгранични пътувания

Премиерът допълни, че подобен сертификат би създал дискриминация, тъй като ваксинацията не е обхванала всички категории. "Създава се дискриминация в обществото. Докато не сме дали шанс на всички румънци да се ваксинират, няма никакъв смисъл да въвеждаме подобен документ и това е дискусията и на европейско равнище. От наша гледна точка, ако въведем днес такъв документ, при положение, че не сме дали шанс на всички румънци да се ваксинират, ще създадем дискриминация. Има хора, които биха казали "аз исках да се ваксинирам, но не можах, защото нямаше ваксини" и тогава не разбирам защо друг, който се е ваксинирал, би трябвало да има този сертификат", обясни румънският премиер. "Докато не можем да ваксинираме всички румънци, няма смисъл да обсъждаме подобно нещо", допълни той.

Дидие Рейндерс: Работим по създаването на COVID сертификат, това не е паспорт

В Румъния срещу COVID-19 са ваксинирани до момента 1 336 827 души, от които 653 897 с първата доза и 682 930 - с двете дози от ваксината. Населението на страната е близо 19,4 милиона, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини